Als ondernemer moet je van heel veel zaken iets afweten. Zo moet je iets weten van boekhouden ook al ben je geen boekhouder. En is het ook handig om iets te weten over marketing of het bouwen van websites, ook al ben je geen marketeer of websitebouwer.

Dat geldt ook voor juridische zaken zoals algemene voorwaarden, privacy, overeenkomsten, samenwerkingen, auteursrechten en meer. Ook voor jou is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de essentie. Zelfs als je er eigenlijk geen zin in hebt en het maar saai, ingewikkeld of oninteressant vindt.

Alles om je heen heeft een juridische context. Een voorbeeld. Ik type nu deze tekst op een gekochte laptop (koopovereenkomst, garanties) via WordPress en Divi (overeenkomst van opdracht en gebruikersvoorwaarden) wat wordt gepubliceerd via mijn websitehosting (overeenkomst van opdracht). Ik heb een formulier via MailBlue op deze pagina staan (abonnement; overeenkomst van opdracht). Ik mag hier geen teksten van andere kopiëren (auteursrechten) of mij voordoen als een ander bedrijf (handelsnaamrecht). Ik moet je informeren over cookies die via deze website worden geplaatst en toestemming vragen voor de tracking cookies van ActiveCampaign (privacy). Ook moet je via deze pagina gemakkelijk informatie kunnen vinden over mijn bedrijf; zie mijn footer (informatieverplichting voor ondernemers).

Hier geen enkele weet van hebben of slechts vaag is een risico voor elke ondernemer. En het risico is vermijdbaar! Je hoeft geen volwaardig jurist te worden en geen wetteksten te lezen. Maar als je je bedrijf wilt beschermen, dan is het nodig om hier wel iets meer over te weten dan niets of wat je via via hebt vernomen. Laat je informeren door juristen!

Met onze mini-programma’s Hoe dan? willen wij jou op een laagdrempelige manier informeren over verschillende juridische onderwerpen. Meld je vandaag nog aan voor onze mailing over de serie Hoe dan? en blijf op de hoogte. Binnenkort lanceren we Hoe dan? Algemene voorwaarden, daarna volgen onder meer Hoe dan? Privacy, Hoe dan? IE-rechten (hieronder vallen het merkenrecht en het auteursrecht) en Hoe dan? Samenwerkingen.