TACT Legal & Privacy

Legal Tuesday

De dag waarop jij als ondernemer kort stil kan staan bij de juridische aspecten van het ondernemerschap. Onze missie is ondernemers ondersteunen bij het juridisch beschermen wat voor hen waardevol is. Elke twee weken bespreken we op Legal Tuesday verschillende juridische aspecten van het ondernemerschap. Om je aan het denken te zetten hoe jij je bedrijf aan het beschermen bent en wat het juridische daaraan zou kunnen bijdragen. Begin vandaag nog met het beschermen wat voor jou waardevol is.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal of onze podcast en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Volg ons!

Natuurlijk kan je elke twee weken deze pagina bezoeken, maar het kan makkelijker! Volg ons via Spotify of YouTube en meld je aan voor de mail.

Eerdere afleveringen:
Algemene voorwaarden
Auteursrecht
Verwerkersovereenkomst
Aanbod
Samenwerkingen
Opzegging

 

Legal Tuesday – 1 februari 2022

En het is weer Legal Tuesday … de dag waarop jij als ondernemer kort stil staat bij de juridische aspecten van het ondernemerschap.
 
Vandaag wil ik je laten zien wat de Algemene Verordening Gegevensbescherming verlangd van jou als ondernemer waar het gaat om het verwerken van persoonsgegevens. Als voorbeeld heb ik derde-beslag onder de werkgever (loonbeslag) genomen. Ook als je geen werknemers hebt, is het goed om het voorbeeld te bekijken om te zien hoe de AVG in de praktijk werkt.
 
Het gaat om de situatie waarin de werkgever persoonsgegevens verwerkt op grond van een wettelijke verplichting en deze gegevens vervolgens voor een ander doel wil gebruiken en daarvoor dan een grondslag nodig heeft. Je mag namelijk niet denken als ondernemer dat omdat je bepaalde gegevens al hebt je deze gegevens voor alles mag gebruiken.
 
De actie voor vandaag: lees bijgevoegd document door en focus daarbij op datgene wat van jou als ondernemer wordt verwacht vooraf qua denkwerk en onderbouwing.
 
Bedenk vervolgens of jij persoonsgegevens hergebruik voor een ander doel en of dat doel wel verenigbaar is én of je ook voor dat nieuwe doel een grondslag hebt.
 
Succes!