Selecteer een pagina

Toestemming is een van de grondslagen waarop een verwerking gebaseerd kan worden. Het is ook een grondslag die het vaak verkeerd wordt gebruikt. Op het eerste oog is er een voor de hand liggende en transparante grondslag. Je vraagt direct aan de betrokkene toestemming en hoeft zo geen moeilijke onderbouwingen voor een verwerking te bedenken. Het gebruik van toestemming als grondslag brengt een aantal valkuilen met zich mee.

Valkuil 1

De toestemming moet specifiek zijn en de persoon moet vooraf geïnformeerd zijn, maar het verwerken van persoonsgegevens kan meerdere doeleinden hebben. Voor elk doel an sich moet de betrokkene dan uitgebreid geïnformeerd worden en toestemming geven. Je mag bijvoorbeeld niet in algemene zin toestemming vragen voor meerdere verwerkingen. Het moet duidelijk zijn voor welke verwerkingen iemand toestemming geeft. Ook als de informatievoorziening niet goed genoeg is, zal de verwerking onrechtmatig zijn.

Valkuil 2

De toestemming kan worden ingetrokken, en het geven van toestemming moet net zo makkelijk zijn als het intrekken daarvan. Je moet de betrokkene daarvan van tevoren op de hoogte brengen. Op het moment dat de betrokkene zijn toestemming intrekt, dan is er geen grondslag meer voor de verwerking. Het is ook niet mogelijk de verwerking op dat moment met een andere grondslag te onderbouwen, wat betekent dat de gehele verwerking onrechtmatig is na intrekking van de toestemming en je de verwerking zult moeten beëindigen.

Valkuil 3

Er worden strenge eisen gesteld aan een geldige toestemming. Een belangrijke eis is dat mensen vrij moeten zijn om toestemming te geven. En dus ook om toestemming te weigeren. Een toestemming is niet vrij als iemand geen echte of vrije keuze heeft. Of als diegene toestemming niet kan weigeren zonder nadelige gevolgen. Het schoolvoorbeeld hiervan is indien een website niet gebruikt kan worden zonder toestemming te geven voor cookies. Een andere mogelijkheid is als een bepaalde druk ervoor zorgt dat de betrokkene het gevoel heeft niet vrij te kunnen beslissen. Bijvoorbeeld in geval van een machtsverschil. In de verhouding werkgever/werknemer wordt de grondslag toestemming niet aangenomen.

Hoewel toestemming een makkelijke en betrouwbare grondslag lijkt, komt er heel wat bij kijken om toestemming te gebruiken als geldige grondslag. Je kunt deze grondslag het beste alleen gebruiken als je geen van de andere grondslagen kan gebruiken.

Hulp nodig bij het bepalen van de juiste grondslag bij je verwerkingen? Wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op of plan een telefonisch kennismakingsgesprek in.